به تازگی شهرداری تهران سامانهای به نام سامانه ۱۳۷ را ایجاد کردهاست که توانسته در رویکردی نوین با به کار بستن دانش فناوری اطلاعات و با بهرهگیری از توان متخصصان داخلی در مدیریت شهری، به انجام دقیق امور شهری با مشارکت فعال شهروندان میپردازند.
سامانه ۱۳۷
این سامانه ۱۳۷ باعث شده حوزه مدیریتی دارای برکات و فواید ویژهای در مدیریت شهری بشود که از جمله به ایجاد مرکز هدایت و کنترل، ساماندهی فوریتهای خدمات شهری، شناخت مسایل و مشکلات مبتلا معروف میباشد. همچنین میتوان گفت پل ارتباطی بین شهرداری و شهروندان است.
سامانه ۱۳۷ برای چیست؟
بیشتر مردم هنوز نمیدانند سامانه ۱۳۷ چیست؟ و با این سامانه آشناییت ندارند همچنین اطلاعی در رابطه با وظایف سامانه ۱۳۷ ندارند.
دراین مقاله قصد داریم با شرح کامل وظایف و هدفهای این سامانه بتوانیم مردم را از وجود این سامانهی مفید آگاه کنیم که به راحتی بتوانند مشکلات خود را رفع کنند.
سامانه ۱۳۷ هدفش ایجاد زمینه برای مشارکت شهروندان در مدیریت شهری بوده است وقصد هدایت رفع مشکلات و معضلات شهری و مدیریت غیر مستقیم مردم بر شهر و دریافت دیدگاهها و نقطه نظرات شهروندان در خصوص مدیریت شهری با رویکرد خدمات رسانی مطلوبتر به شهروندان و ایجاد ارتباط بیشتر شهروندان با مدیران ارشد شهرداری دارد.
شماره تلفن سه رقمی ۱۳۷ متعلق به شهرداری بوده و شهروندان میتوانند برای اعلام درخواستهای خود در تمامی حوزههای مربوط به شهرداری با آن تماس بگیرند و به راحتی با اپراتورها درخواست خود را مطرح کنند که هرچه سریع تر مشکل خود را از طریق این سامانه رفع کنند.
در حال حاضر این سامانه با شعار (سرعت، دقت، صحت) در راستای اصول شهروند مداری و محله گرایی و مشارکت مردمی با با ۶۰ خط تلفن، ۴۴ اپراتور، در هر شیفت با ۲ سایت ثبت خبر و یک سایت بازخورد با ۲۲ نفر و ۷ هزار تماس روزانه، بصورت ۲۴ ساعته در خدمت شهروندان میباشند.

در هنگام تماس گرفتن با سامانه پیگیری ۱۳۷ باید نکاتی را رعایت کرد:
- قبل از تماس موضوع و درخواست موردنظرخود ونشانی دقیق محل را یادداشت کنید.
- کد کارشناس ثبت پیام خود را حتما یادداشت کنید.
- هنگام مکالمه برخورد مناسب و شایسته ای داشته باشید.
- پاسخ کامل و درست به سوالات کارشناس ثبت پیام بدهید.
- کد پیگیری اعلام شده از سوی کارشناس ثبت پیام را یادداشت کنید، که هنگام پیگیری پیام درخواستی خود از سامانه ۱۳۷ با مشکل مواجه نشوید.
از مزایایی که این سامانه دارد میتوان به کاهش ترددهای درون شهری و آلودگی هوا،صرفه جویی در وقت و هزینه، ارتباطی آسان، یکسان و در طول شبانه روزی اشاره کرد.
ویژگی که باعث شده این سامانه بسیار مورد قبول مردم واقع بشود آن است که درخواست های ثبت شده به صورت شفاف قابل پیگیری میباشد و اگر به آن رسیدگی نشده باشد، فرد میتواند علت عدم انجام آن را پیگیری کرده و از جزئیات مطلع شود. همچنین همه مدیران دستگاههای وابسته به شهرداری و شهرداران مناطق و سازمان های تابعه شهرداری از طریق این سامانه در جریان مسائل و مشکلات مردم قرار میگیرند و در رفع مشکلات آنها از هیچ تلاشی فروگذار نمیکنند.
ضمن اینکه مدیریت شهری میتواند با توجه به تماس های ثبت شده مردمی دراین سامانه، به آسیب شناسی در مورد بیشترین مشکلات شهری و برنامه ریزی لازم در جهت رفع مشکلات مردمی بپردازد.
♻♻♻
یکی از نکات حائز اهمیت در رابطه با این سامانه این است که در تمام موارد کاری و کار کردی و حدود ۶۰۰ موضوع در حوزه فرهنگی و اجتماعی، خدمات شهری، حمل ونقل و ترافیک، فنی وعمرانی، شهر سازی و معماری شهروندان میتوانند در خواست و مشکلاتهای خود را به راحتی با سامانه ۱۳۷ مطرح نمایند.
همچنین این سامانه حتی در حوزه فرهنگی و اجتماعی شهروندان هم میتواند مشکلات آن هارا رفع کند. و در خصوص جمع آوری و ساماندهی متکدیان، معتادین، نحوه کیفیت خدمات مشاوره ای در حوزه آسیبهای اجتماعی نحوه و کیفیت فعالیت های فرهنگی و هنری شهرداری در حوزه خدمات شهری میتوانند در خصوص نظافت و جمع آوری مکانیزه زباله، درخواست نصب سطل های زباله، زیبا سازی و چشم انداز شهری، پاکسازی برچسب، رفع سد معبر اصناف و غیره با سامانه ۱۳۷تماس بگیرند.
بیشترین درخواستهای مردمی دررابطه با رفع سد معابر عمومی و ایجاد مزاحمت، نظافت و پاکسازی و جمع آوری ضایعات و نخاله، جمع آوری سگهای بدون اصاحب، حمل و نقل عمومی(اتوبوس و تاکسی) و کمبود پارکینگ است.
اگر بخواهیم دررابطه با اولویت بندی که بحث خدماتی ۱۳۷ ارائه میکند اشاره کنیم باید بگویم که اولویت اول، موضوعات فوریتی شهر تهران است. به طور مثال در موضوع حریق و آتش نشانی همه میدانند که با سامانه ۱۲۵ باید تماس گرفته شود و یا موضوعات مربوط به آب و فاضلاب، اورژانس و امداد بایستی با سامانههای مخصوص به خودش تماس گرفته شود. سامانه ۱۳۷ تشکیل شد که بیشتر به سایر موضوعات فوریتی که در سطح شهر وجود دارد رسیدگی کند و درخواست شهروندان را ثبت کند. پس اولویت اول سامانه پیگیری ۱۳۷ رسیدگی به موضوعات فوریتی و خطرساز است.
اگر بخواهیم به صورت جزئی تری در رابطه با خدماتی که ۱۳۷ به مردم ارائه میدهد صحبت کنیم میتوانیم آن را به ۶ بخش تقسیم کنیم:
الف) خدمات شهری
۱. امور مربوط به نحوه خدمات میادین میوه و تره بار، آرامستان ها و آتش نشانی
۲. اتلاف سگهای ولگرد
۳. زیباسازی و چشم انداز شهری، پاکسازی برچسب، تبلیغات و تابلوهای غیر مجاز
۴. امور مربوط به وسایل بازی،امکانات ورزشی و تجهیزات بوستانها و فضای سبز مانند: نیمکتها، آبخوریها، سرویسهای بهداشتی، روشنایی و…
۵. رفع آلاینده های صوتی و زیست محیطی ناشی از فعالیتهای واحد های صنعتی و کارگاهی درون شهری و ساخت و ساز
۶. رفع سدمعبر اصناف، دستفروشان و مصالح ساختمانی
۷. نظافت و جمع آوری زباله، درخواست نصب سطلهای مکانیزه
۸. امور مربوط به بازیافت و تبدیل مواد
۹. کشتار و نگهداری غیر مجاز دام درون شهر
۱۰. رفع آبگرفتگی معابر
۱۱. هرس فرم درختان معابر
۱۲. لایروبی جوی روباز
ب) حمل و نقل و ترافیک در سامانه ۱۳۷
۱. موارد مربوط به کنترل کیفیت هوا مانند: آلودگی های ناشی از تعمیرگاههای خودروها، کانال های آب و مسیلها
۲. نحوه خدمات رسانی پارکبان ها و پارکینگ های شهرداری
۳. کیفیت و کمیت وسائط نقیله اتوبوسرانی و تاکسیرانی و نحوه خدمات کارکنان مربوطه
۴. نصب و یا ترمیم علائم ترافیکی ،ایمنی و خط کشی معابر
۵. نصب و یا مکانیزه کردن پل های عابر پیاده، نصب سرعتگیر و دستک
۶. نحوه و کیفیت خدمات پایانه های مسافربری و پارک سوارها
۷. کنترل و نظارت بر نرخ کرایه تاکسی ها و آزانس های کرایه

ج) فرهنگی و اجتماعی
۱. جمع آوری و ساماندهی متکدیان و کارتن خواب ها
۲. عملکرد و خدمات خانه های فرهنگ شهرداری
۳. نحوه و کیفیت خدمات در مراکز آموزش و کتابخانه های سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری
۴. کیفیت چاپ و مطالب هفته نامه پیام شهر
۵. تجهیزات و نحوه عملکرد مجموعه های ورزشی و تفریحی شهرداری
۶. نحوه و کیفیت فعالیت های فرهنگی و هنری شهرداری مانند : برنامه های اوقات فراقت و امور مربوط به فرهنگسراها
د) مالی و اداری
به طور کلی موضوعاتی در خصوص :
۱. امور مربوط به پیمانکاران تحت قرارداد با شهرداری
۲. امور مربوط به رانندگان تحت قرارداد با شهرداری
۳. نحوه عملکرد و فعالیت های کارکنان شهرداری
۴. امور مربوط به عوارض ، نوسازی و ممیزی املاک
۵. قدردانی و تشکر از زحمات پرسنل شهرداری
ه) شهرسازی و معماری در سامانه ۱۳۷
۱. ساخت و سازهای غیر مجاز و یا غیر استاندارد
۲. عدم رعایت نکات ایمنی در ساخت و ساز و حوادث ناشی از آن
۳. عدم صدور به موقع پروانه و پایانکار ساختمان توسط شهرداری
۴. تغییر کاربری و توسعه تجاری غیر مجاز
۵. میزان و نحوه دریافت عوارض ساخت و ساز
و ) امور فنی و عمرانی در سامانه ۱۳۷
۱. اصلاح شیب هندسی، مرمت و جدول بندی جوی ها
۲. تعمیر و مرمت جداول خیابان ها و جدول گذاری خیابان ها
۳. طرح ایجاد پلهای زیرگذر و روگذر، دوربرگردان و …
۴. اعلام عدم مقاومت ساختمان های مناطق شهری
۵. کف پوش گذاری پیاده رو