سامانه نظارت میدانی، برای بیان مشکلات مردم و با هدف اجرایی سازی و نظارت بر اجرای قوانین انجام میشود، در این مقاله همند قصد دارد تا به صورت کامل، سامانه نظارت میدانی را به شما توضیح دهد.
نظارت میدانی
قبل از هر چیزی، توضیحی کوتاه در مورد معنی نظارت میدانی به شما عزیزان خواهیم، نظارت میدانی، به معنی کنترل و نظارت یک بخش از کار به صورت محلی و دیداری است.
در مقاله نظارت میدانی چیست؟ این موضوع را به صورت تخصصی توضیح دادهایم.

سامانه نظارت میدانی
تصمیم گیری درست، که یکی از کلیدیترین الزامات مدیریت موفق است، با داشتن «اطلاعات و آمار درست» ممکن میشود. سامانه نظارت میدانی، ابزاری منعطف است که امکان گردآوری، ذخیره و پردازش دادهها و تبدیل آنها به اطلاعات و آمار واقعی را در اختیار شما میگذارد.
در ادامه قصد داریم تا یکی از برترین و کاربردی ترین سامانههای نظارت میدانی را به طور کامل برای شما توضیح دهیم.
نام این سامانه نظارت میدانی، سورتا است. سورتا در لغت به معنی مرتبسازی دادهها و اطلاعات و گرفتن خروجی از آنهاست.

اپلیکیشن سورتا میتواند فرآیندهای نامبرده را روی انواع وسیعی از دادهها انجام دهد؛ مانند:
- عملکرد سازمانها و شعبههای تحت مدیریت شما
- شرایط گوناگون مردمشناختی، محیطی، اقتصادی و … در استانها، شهرها و روستاهای گوناگون
- موقعیت و جابهجایی وسایل حملونقل زیرمجموعهی شما، نیروهای عملیاتی و میدانی
- فاکتورهای فنی دستگاهها و ماشینآلات تولیدشده یا تحت نظر شما در جای جای کشور
اینها تنها نمونههایی از امکانات بیشماری است که سورتا در اختیار شما میگذارد. با شرح اجزای این سامانه که در ادامه میآید، چگونگی این کار برای شما خوانندهی گرامی روشنتر خواهد شد.

کاربردهای سامانه نظارت میدانی سورتا
- نظارتهای میدانی (آنلاین و آفلاین)
- هوشمندسازی کسب و کار (BI)
- GIS شهری (بازدید، مستندسازی و…)
- برگزاری آزمون (آنلاین و آفلاین)
- آمارگیری و جمع آوری داده
- تحقیقات بازار

فرآیند کلی این سامانه نظارت میدانی
در این بخش قصد داریم تا در قالب یک عکس که توسط طراحان ما درست شده است، فرآیند کلی کار با اپلیکیشن سورتا را برای شما توضیح دهیم.

اجزای اصلی سورتا
دایرهی امکانات اصلی سورتا را میتوان به چهار بخش زیر تقسیم کرد. شما میتوانید بسته به نیاز خود، بخشهایی از سامانه یا همهی آن را برای تسهیل فرآیندهای خود بهکار گیرید.
گردآوری داده (Data Collection)
گام اول همهی تحلیلهای آماری، گردآوری دادههاست. سامانه نظارت میدانی سورتا میتواند این دادهها را از منابع گوناگونی دریافت کند، از جمله:

- اپلیکیشن اختصاصی: برای مدیرانی که در پی گردآوری داده در حوزههای مختلف توسط ناظران میدانیاند، یک اپلیکیشن اختصاصی ایجاد میشود تا جایگزین روشهای کند و پرخطای سنتی (مانند فرمهای کاغذی) شود. این اپلیکیشنها میتوانند به صورتهای مختلفی (پرسشنامههای تعاملی، اتصال به دستگاههای سنجش همراه ناظر، موقعیتیابی، تصویربرداری، اتصال به دستگاههای دیجیتال محلّ مورد نظارت و …) نظارت را به عملی سریع و دقیق بدل کنند.
- دستگاههای سنجش ثابت: برای ارزیابیهای تخصصی سازمانها، نهادها و شرکتها (مانند دادههای هواشناسی، ابزارهای اندازهگیری نصبشده روی ماشینآلات، جریانسنجهای دریایی، ترافیکسنجهای راهنمایی و رانندگی و …)، دادهها به صورت آنلاین و لحظهای از ابزارهای سنجش مربوطه دریافت شده و به بخشهای بعدی فرستاده میشوند.
- دستگاههای سنجش متحرک: این ابزارها روی افراد، ماشینها و موجودات زندهی متحرک نصب شده و دادههایی مانند موقعیت خودروهای سازمانی، وضعیت سلامت مأموران و مسیر مهاجرت پرندگان را به سورتا ارسال میکنند. بخش گردآوری سورتا این دادهها را به صورت آنلاین از ابزارهای مذکور (که تهیه، نصب و تنظیم آنها به دلیل تخصصی بودن بر عهدهی کارفرماست) دریافت کرده و به بخشهای بعدی سامانه میفرستد.
- سرویسهای آنلاین: گاهی منبع داده نه جهان فیزیکی، که فضای مجازی است. دادههایی مانند تغییرات قیمت در بازارهای مالی، تعداد جستجوهای عبارات مشخصی در شبکههای اجتماعی، یا میزان فروش شعبههای یک شرکت، از طریق سرویسهایی که خود سامانهها دسترسی عمومی را به آنها فراهم کردهاند (مانند گوگل)، یا سرویسهای امن خصوصی که بین شعبهها و سرور مرکزی سازمانها و شرکتها برقرار میشود، در اختیار سورتا قرار میگیرد تا برای پردازش و گزارش آماده شود.
انبارش داده (Data Warehousing)
همهی دادههای متنوعی که از منابع گوناگون وارد سامانه شدهاند، باید در یک ساختار مطمئن و منسجم ذخیره شوند. سورتا در این بخش، دو عملیات اصلی را روی دادههای ورودی انجام میدهد:

- پایهگیری (Staging): ذخیرهی دادههای خام، اعتبارسنجی اولیه و پاکسازی. پاکسازی یا تمیز کردن داده (Data Cleansing) خود شامل مواردی مانند حذف یا تصحیح دادههای نامعتبر، مرتبسازی و نمایهگذاری (Indexing) و استانداردسازی جداول پایگاه داده میشود.
- پایگاه اصلی و پشتیبانگیری: دادهها پس از تبدیل، روی پایگاه دادهی اصلی روی سرور انتخابی شما ذخیره میشوند. سامانه در اینجا میتواند دادههای یکپارچه شده را به هر فرمتی که مورد نیاز شما است به خروجی تبدیل کند. دادهها در همین قالب قابل ذخیرهسازی خودکار و امن روی سرورهای دیگر یا درایوهای پشتیبانگیری گوناگون هستند.
پردازش داده (Data Processing)
دادهها در این گام است که به آمار و اطلاعات تبدیل میشوند. نمونههایی از محاسبات و امکانات قابل اعمال روی دادهها عبارتاند از:

- هوش تجاری (Business Intelligence): یکی از رایجترین کاربردهای سامانههای داده، «هوش تجاری» نامیده شده است که در کسبوکارها و نهادهای گوناگون و فضاهای غیرتجاری نیز کاربرد دارد. این تکنولوژی دیدگاهی از عملیاتهای گذشته و در حال انجام و پیشبینیهایی از آیندهی آنها فراهم میکند.
- کارکردهای سورتا در این بخش شامل پردازش تحلیلی آنلاین، مدیریت عملکرد، محکزنی (Benchmarking)، آنالیتیک، و حتی پردازش رویدادهای پیچیده (Complex Event Processing) است.
- تناقضیابی: سورتا این امکان را دارد که اگر اشتباه، خطا یا تقلبی در هر بخشی از فرآیندها – از ثبت دادههای اولیه تا عملکرد بازرسان – روی دهد، آن را شناسایی کرده و گزارش دهد. باید توجه داشت که این امکان در صورتی بهترین خروجی را میدهد که طراحی پرسشها و شاخصها از قبل به تیم تحلیل سپرده شود. تناقضیابی روی دادههایی که از پیش توسط یک سیستم بهینهنشده ذخیره شده است هزینهبر بوده و درصد قابل توجهی خطا (حداقل ۱۰٪) به همراه خواهد داشت.
خروجی این بخش، آگاهی (intelligence) نام دارد که بینش عملی (Actionable insight) در اختیار مدیران میگذارد. اما بهتر است که برای افزایش بهرهوری مجموعهی شما، دادهها به گزارشهای تصویری و فایلهایی با فرمتهای رایج (مانند PDF و اکسل) تبدیل شوند. این امکان در بخش گزارش فراهم میشود.
گزارش (Reporting)
نتیجهی همهی کارهایی که تا حالا روی دادهها انجام شده در این بخش مشخص میشود. گزارشها در قالبهای گوناگونی قابل ارائهاند که شرحشان در ادامه میآید. در همهی قالبهای گزارشگیری، برای رعایت محرمانگی اطلاعات بهدستآمده، سطوح دسترسی گوناگونی تعریف میشود و هر کاربر تنها به اطلاعاتی دسترسی خواهد داشت که مدیریت مجموعه اجازهاش را صادر کرده باشد.
داشبورد
محبوبترین قالب برای مدیران، پانلهای مدیریتی متشکل از داشبوردهای مختلفاند که آمار بخشهای مختلف سازمان را در قالب نمودارها و جداول تعاملی به تصویر میکشند. مصورسازیها (Visualisations) برپایهی ماهیتشان به دستههای گوناگونی مانند آمارهای مالی، عملکرد نهادهای زیر مجموعه و مانندشان تقسیم شده و هرکدام از این دستهها یک داشبورد را تشکیل میدهد که نمودارها و جداول مربوط به صورت کارتهایی درون آن قرار میگیرند.
فایلهای مستند (Documentation)
یکی از کاربردهای سامانههایی مانند سورتا، مدیریت مستندات (Records Management) به صورت جامع است. سورتا همهی فرایندهای مدیریت مستندات را به ترتیب زیر انجام میدهد:
- دریافت داده یا ایجاد رکورد توسط کاربر (مثلاً با هدف تبدیل سوابق کاغذی به دادههای الکترونیکی)، ذخیرهی اولیه و پردازش
- سازماندهی: شامل طبقهبندی، تگگذاری و مدیریت تگها (برچسبها/کلیدواژهها)
- ذخیرهسازی و بازیابی
- توزیع، صدور گزارش طبق درخواست کاربر، یا تحویل گزارش به کاربر دیگر
سرویس آنلاین
گاهی سازمانها در مجموعهی مدیریتی خود سامانههایی را در اختیار دارند که اطلاعات ورودی خود را از سورتا دریافت میکنند. چنین سامانههایی نیاز به نمودار و جدول یا فایلهای مستند ندارند. ارتباط سورتا با آن سامانهها به زبانهای کامپیوتری و در قالب سرویس آنلاین انجام میشود. خروجی هرکدام از بخشهای سورتا قابل ارائه در این قالب میباشد.